Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 2
9 januari 2006 t/m 15 januari 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Ledenblad Relevant Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde), nr.1, januari 2006
Vaste rubrieken: Commentaar, Kort, Relevante kwesties, Brieven, In beeld, NVVE nieuws en Diensten. In het blad verder een aantal artikelen waaronder:

Lijden aan het leven
Op 9 december organiseerde de NWE een symposium met als thema Lijden aan het leven. Professionals die vroeg of laat met dit aspect van het leven te maken. krijgen, bepaalden hun positie.
Andries van Dantzig, postuum
Op 8 november 2005 overleed psychiater Andries van Dantzig. Uitzichtloos lijden en euthanasie hadden zijn permanente aandacht. Hans van Dam blikt terug op Van Dantzigs rol en betekenis in het euthanasiedebat.
KNMG-richtlijn sedatie
Wat houdt palliatieve sedatie precies in, hoe moeten artsen handelen als ze dit willen toepassen en welke voorwaarden gelden hiervoor? Met een nieuwe richtlijn geeft de artsenorganisatie KNMG meer helderheid.

Graf van Motzart Verschillende kranten 10 januari 2006. Nog vragen schedel Mozart
ANP/AP: Wetenschappelijk onderzoek van een schedel waarvan wordt aangenomen dat hij van Wolfgang Ama-deus Mozart is, heeft niets opgeleverd. Dit heeft dé Oostenrijkse publieke omroep ORF gemeld.
De 250 jaar geleden geboren componist overleed in 1791 in armoede en werd anoniem begraven. De grafdelver die het stoffelijk overschot destijds begroef, claimde dat hij de schedel tien jaar later weer had opgegraven..........Er bleven echter twijfels over de identiteit. Forensisch deskundigen vergele ken DNA-resten uit een kies van de schedel met botten van twee stoffelijke overschotten uit een familiegraf. Die zouden van een grootmoeder van Mozart en een nicht zijn. Er werden geen overeenkomsten vastgesteld.

Verschillende kranten 11 januari 2006. Man moet ouders uit dliepvrieskist halen
(AFP) Frankrijks hoogste gerechtshof heeft bepaald dat een man zijn dode ouders uit de vrieskist in de kelders van zijn kasteel moet halen. Het echtpaar zou aanhanger zijn van een theorie die ervan uit gaat dat mensen na hun dood kunnen worden ingevroren zodat ze ooit weer tot leven zijn te brengen. Martinot moet zijn ouders nu begraven of cremeren. De vrouw ligt al sinds 1984 in de diepvries. Haar man organiseerde rondleidingen om de kosten te betalen. Na zijn dood in 2002 werd hij ook zelf ingevroren.

Creoolse begrafenisoptocht Volkskrant 13 januari 2006. Suriname discovered
Stieven Ramdharie: Bladerend door 'een fotoboek over een bijzonder land', zoals eindredacteur Toon Fey Suriname discovered omschrijft, zal menig Nederlander al na een paar pagina's verbaasd uitroepen: is dit Suriname? Behoren deze beelden van opgewekte mensen en prachtig natuurschoon bij een land dat al dertig jaar in de Nederlandse media synoniem is met wanbestuur, drugs en Desi Bouterse?
Een land vol kleurrijke beelden waaronder een Creoolse, New Orleans-achtige begrafenisoptocht.
Marco de Nood: Suriname discovered. Scriptum: 35 Euro.

Hector Bouricius resten graftombe familie Bouricius Leeuwarder Courant: 14 januari 2006. De eeuwige rust van een melancholische rechtsgeleerde
Jaap Hellinga: Eeuwenlang rustten zijn botten op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Uitgerekend in de periode dat het Fries Museum hem in de tentoonstelling 'Levenslijnen' herdenkt, werd zijn graf ruw verstoord. Werklieden drongen enkele weken terug de grafkelder van de familie, Bouricius binnen. Waar is toch het gebeente van Hector Bouricius gebleven?
In 1599 portretteerde Hans de Clercq de zevenjarige Hector, toen al een opvallend geletterde jongen. Op het schilderij rust zijn linkerhand op een boek. De jongste zoon uit een Fries patriciersgeslacht was bijzonder intelligent. Hij beheerste de klassieke talen en was een bekwaam poëet................................... Het stoffelijke overschot van de hoogleraar en raadsheer bleef tot 1933 ongestoord onder het plaveisel van het Oldehoofsterkerkhof liggen. In dat jaar werd de voormalige dodenakker geëgaliseerd. In de crypte vonden werkers vijf eikenhouten doodskisten. Het kleinste kistje, van een kind verpulverde in de buitenlucht. Het bevatte slechts zeegras. In 1968 vergaapten archeologen zich nog eens aan het familiegraf.
Begin vorige maand moest de kelder wijken voor ondergrondse parkeergelegenheid. Volgens de onderzoekers waren er geen skeletten meer, maar omstanders beweerden dat ze toch botten hebben gezien. Waar de beenderen van Hector Bouricius zijn, blijft een mysterie.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage